Cookie.

På acando.se använder vi cookies för att din upplevelse ska bli så bra som möjligt.

  Digitala assistenter, robotar och smarta städer - trender och insikter från CES 2018

  Det började med ett regnigt, åtta gradigt Las Vegas och 184 000 personer som försökte navigera sig på 256 000 kvadratmeter. Det är tydligt att CES (Consumer Electronics Show) som är en av världens största digitala mässor, är en enorm samlingsplats för alla som triggas av affärerna kring konsumentelektronik.

  Här presenteras nästa generations innovationer för marknaden, och med 4000 utställare är det svårt att hinna med allt man vill se. Men ett ypperligt tillfälle för mig på Acando, att fånga de senaste trenderna.

  Men hur kommer då framtidens innovationer påverka sättet vi lever på, och arbetar? Och vad innebär de nya trenderna?

  Här kommer tre av de trender som stod i fokus, och mina reflektioner kring mässan. En mässa som gjorde att jag i snitt gick 1,3 mil om dagen.

  #1 Digitala assistenter genomsyrar allt

  Digitala assistenter, det vill säga möjligheten att med rösten kommunicera med datorer, var något som var genomgående oavsett innovation. Oavsett om man vill beställa pizza, boka en restaurang eller låta en virtuell assistent hantera företagets kundtjänst var digitala assistenter i blickfånget.

  I USA har genomslagskraften blivit enorm och digitala assistenter har en betydligt starkare tillväxt än vad smartphones hade för tio år sedan. År 2020 räknar man med att 75% av befolkningen kommer ha en smart assistent att prata med. Det är bara att titta på Google där man sedan oktober säljer en digital assistent i sekunden.

  ”I USA räknar man med att 75% av befolkningen kommer ha en digital assistent år 2020”

  I Sverige har vi en bit kvar. Mitt tips är att Google redan i år släpper digitala assistenter med stöd för svenska. Kanske kommer digitala assistenter år 2020 nått 50% av den svenska befolkningen? Hur kommer det påverka företag? Det återstår att se. 

  Säkert är att de digitala assistenterna kommer förändra vårt beteende i grunden. Frågan är: vad kommer hända med alla som idag tar del av skärmbaserad information? Hur når vi kunden när digitala assistenter söker efter information åt oss men vi bara får ett svar? Utvecklingen kring digitala assistenter kommer kräva flera kringtjänster, där ett komplement kan vara en visuell bildskärm, för att kunna fatta bättre beslut.

  Flertalet av de tjänster människor vill ha tillgång till är idag kopplade till Google eller Amazon. Det kommer i sin tur ställa krav på att tjänster anpassas till samma gränssnitt. Om du äger ett företag som erbjuder en tjänst – kommer gränssnittet behöva fungera för de digitala assistenternas ekosystem.

  Vi hjälper företag att bli ledare i det digitala landskapet

  #2 Tänkande robotar tar hand om sjukvård och affärssystem

  Artificiell intelligens, en tänkande robot som utför ditt arbete, har öppnat upp möjligheten till självstyrande lösningar tack vare tillgången till en stor mängd data.

  Kan Artificiell Intelligens fatta beslut åt oss kommer effektiviteten givetvis öka markant. Och när det gäller sjukvården finns ett politiskt incitament på grund av långa vårdköer, stressad personal och obekväma arbetstider. Kan vi med en tänkande maskin skapa en mer kvalitativ vård och omsorg har vi kommit långt.

  Samtidigt är vi inte riktigt där ännu, och artificiell intelligens innebär en stor komplexitet. Till exempel finns historisk information med exempelvis journaler, röntgenbilder och provsvar som en robot behöver ha tillgång till. Mängden data som måste kunna analyseras för att kunna ställa rätt diagnos är stor. Här har man redan gjort en del tester för att hjälpa läkare att kunna fatta beslut, och där kommer det ske stora framsteg.

  "Vad gör vi exempelvis när artificiell intelligens kan sköta hela eller delar av vår affär?"

  Ytterligare en utmaning är att roboten kommer behöva anamma ett mänskligt beteende, och få ett mänskligt rörelsemönster för att exempelvis underlätta äldreomsorgen och den omhändertagande vården. 

  Det talades mycket om att robotar kan fatta beslut åt dig men även möjligheten för affärssystem. Här finns enorma affärsmöjligheter och företag måste fundera på hur de ska nyttja möjligheten för att öka sin lönsamhet, synlighet och kanske till och med överlevnad. Vad gör vi exempelvis när artificiell intelligens kan sköta hela eller delar av vår affär?

  Läs mer

  #3 Smarta städer i en uppkopplad värld

  Allt som kan digitaliseras kommer att digitaliseras. Och så även städer där begreppet smarta städer är en stad som utnyttjar digitalisering och ny teknik för att göra livet enklare och bättre för människor.

  Den smarta staden är en uppkopplad stad med data som är tillgänglig för allmänheten, och IT-plattformar som kan kommunicera med varandra. Här pratar man om en standard för Internet Of Things (IoT) där sensorer kan känna av alltifrån luftfuktighet och koldioxid till hur trafiken rör sig, och kommunicera detta vi en standardiserad struktur. 

  "Mässan inleddes med en drönartaxi som flög live från scenen med en passagerare ombord"

  Värt att notera är också att vart tionde år byter vi vår mobila infrastruktur. Senast vi bytte infrastruktur var 2009, och 2019 kommer 5G att börja rullas ut, som innebär hundra gånger snabbare hastighet än 4G. Vi kommer då inte få några som helst fördröjningar när vi använder en mobil som är uppkopplad mot ett trådlöst nätverk. Det i sin tur kommer innebära snabbare beslut, och öka effektiviteten tack vare att vi kan lägga stor processorkraft i molnet, där enorma datamängder kan skickas tillbaka till oss med förfinade beslutsunderlag.

  Mycket av det som presenterades under mässan har vi hört tidigare. Få nya produkter presenterades och de kommande åren kommer vi snarare se en förfining och utveckling av de produkter och tjänster som redan presenterats. Mycket av tekniken finns på plats – nu gäller det bara att våra lagar och regler anpassas så att produkterna kan realiseras.

  Faktum är att de nya innovationerna inte ligger så långt bort från att förverkligas som vi tror. Det blev extra tydligt när mässan inleddes med en drönartaxi som flög live från scenen med en passagerare ombord.

  Fredrik Hoel Site Manager, Borlänge fredrik.hoel@acando.com +46 (0)72-188 57 88